Maarten van Poll is redacteur financiële markten van Het Financieele Dagblad.

De term jackpot accounting roept niet direct gevoelens van veiligheid en betrouwbaarheid op. Wat zou het betekenen? Is het een lekker bekkende benaming voor speculatieve en opportunistische financiële verantwoording? Nee hoor, het is voor gokbedrijven een regulier zakelijk begrip. Zij moeten in hun cijfers rekening houden met het uitbetalen van grote klappers.

Beleggers proberen een oor aan te naaien door juist met deze post te sjoemelen, ligter wel heel dik bovenop. Dat weerhield enkele Codere-vestigingen niet. Zij masseerden het brutobedrijfsresultaat in het eerste halfjaar €16,5 mln omhoog. Behoorlijk fors op de ge schatte ebitda van zo’n €250 mln voor 2019.

Dit werd in oktober geopenbaard en donderdag bleek uit onafhankelijk onderzoek dat het nog erger was dan gedacht. Volgens Codere was er sprake van een bewuste lokale actie, vooral in Mexico, waar het hoofdkantoor in Madrid niets mee te maken had. Het bedrijf zegt uitgebreide maatregelen getroffen te hebben om herhaling te voorkomen.
Niet dat het vóór de onthulling lekker rustig was rond Codere. Er woedt volgens analisten van Spread Research een felle strijd rond het bedrijf. Volgens oprichtersfamilie Martinez Sampredo controleert een drietal private-equityhuizen het bedrijf, maar weigeren die een bod uit te brengen op alle aandelen.
Ook de prestaties reopen vragen op. Zois het bedrijf behoorlijk afhankelijk van activiteiten in Argentinië, waar het politiek en economisch erg onrustig is. In Italië zucht het onder zware belastingdruk. En de Mexicaanse tak, waar het bestuur zijn hoop op gevestigd heeft, doet het veel slechter dan verwacht —nog los van de rapportageproblemen.

 

Gezien het effectief rendement van rond de 12% op twee Codere-obligaties zijn beleggers er allerminst zeker van dat het (helemaal) goed gaat komen met het bedrijf, dat nu al helemáál eerlijk zal moeten spelen. Codere kan wel een gelukje gebruiken.